| | |||||||||||
| Χαλαρά... Όλοι χρειάζονται ένα διάλειμμα. |
| LinkBack | Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
| | #1 |
| Ήρωας | Καλησπέρα. Έχω ένα ορθογραφικό ζήτημα που με απασχολεί και θα ήθελα τη βοήθειά σας. Είναι γνωστό ότι και στη νέα και στην αρχαία ελληνική όλες οι λέξεις που έχουν χαρακτήρα χειλικόληκτο (π,β,φ,πτ) στον παθητικο/μέσο παρακείμενο (στην αρχαία), στην μετοχή -μένος και σε όλα τα παράγωγα με χαρακτήρα -μ- παίρνουν 2 "μ". Για παράδειγμα, βλάπτομαι -> βέβλαμμαι, βλαμμένος σκάπτομαι(Α.Ε.)/σκάβομαι(Ν.Ε.) -> έσκαμμαι, σκαμμένος θάπτομαι(Α.Ε.)/θάβομαι(Ν.Ε.) -> τέθαμμαι, θαμμένος σκοπούμαι -> έσκεμμαι, εσκεμμένος γράφομαι -> γέγραμμαι, γεγραμμένος, γραμμένος στρέφομαι -> έστραμμαι, εστραμμένος, στραμμένος Κομπογιαννίτικα βγαίνει ότι τα ρήματα που έχουν μέλλοντα -ψω ή -ψόμαι στην παθητική μετοχή θα πάρουν 2 "μ". Αυτό το έχω ακούσει από φιλόλογο για τα αρχαία. Έτσι, ρήματα που δεν έχουν χειλικόληκτο χαρακτήρα δεν κάνουν μέλλοντα σε -ψω ή -ψόμαι. Ωστόσο στην νέα ελληνική έχουμε ρήματα που αν και στερούνται χειλικόληκτου χαρακτήρα κάνουν μέλλοντα σε -ψω, π.χ. καίω -> κάψω, κουρεύω -> κουρέψω κ.ο.κ. ενώ στα αρχαία θα έκαναν "καύσω" και "κουρεύσω" άρα δε θα ίσχυε ο κομπογιαννίτικος κανόνας. Το ερώτημα είναι, στα νέα ελληνικά ο "κανόνας" με το "-ψω/-ψομαι" ισχύει; Θα πούμε δηλαδή "καμμένος", "κουρεμμένος" και "κούρεμμα" ; |
| | |
| | #2 | ||
| Ήρωας
| Φοβάσαι μήπως πας για κούρεμα και σου ζητήσει ο κουρέας να του το γράψεις ?Δεν έχω ιδέα τι παίζει.Νομίζω με ένα "μ".Γενικά αρκετές λέξεις έχουν αλλάξει ορθογραφικά τα τελευταία χρόνια(βλ.Τραίνο-Τρένο,Αυγό-Αβγό) για να είναι πιο εύκολες στην ορθογραφία. Πάρε μια γνώμη και από άλλα παιδιά.... | ||
| | |
| | #3 |
| Ήρωας Εγγραφή: 15-07-2009 Περιοχή: Αθήνα
| Αυτο ιταν σηγα τιν απωρεια... θα σου τα μαθο ολλα εγο...οιμε ασως στιν ωρθωγραφεια!!!! |
| | |
| | #4 | |
| Ήρωας | Παράθεση:
__________________ "Οι μεγάλοι είναι μεγάλοι διότι εμείς καθόμαστε γονατιστοί" - Pierre-Joseph Proudhon Retribution Paladin Guide (PvE) | |
| | |
| | #5 |
| Ήρωας | Και ειμουν σιγουρος οτι ο Yiatsek θα 3εκινουσε ενα τετοιο θρεντ για τις απαραδεκτες μεταφρασεις (ραγναροθ, λιτσ κινγκ, συντεχνειες, ντουντζεονσ κτλ) που σχολιαζει καθε φορα Αλλα αυτο μαιστα. (δεν 3ερω την απαντηση btw) |
| | |
| | #6 |
| Ήρωας | Βασικά έχω φτιάξει ένα to-do list για τα πράγματα που πρέπει να κάνω μες στην ερχόμενη εβδομάδα πριν πάω διακοπές και σκεφτόμουν ότι πρέπει να κουρευτώ, αλλά λέω "ε μην το γράψω κι ανορθόγραφα" Πρέπει να είναι "κούρεμα" (αλλά στη λίστα έγραψα "κουρέψου" για να είμαι καλυμμένος Ευχαριστώ όπως και να 'χει! |
| | |
| | #7 | |
| Ήρωας | Παράθεση:
| |
| | |
| Εργαλεία Θεμάτων | |
| Τρόποι εμφάνισης | |
| |